Google Analytics Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Umit Eres
3 min readJan 8, 2020

Google Analytics, Google tarafından sunulan ve kullanıcıların web sitenizi nasıl kullandığı hakkında sizlere bir fikir veren ücretsiz bir web analizi hizmetidir.

Google Analytics, SEO(arama motoru optimizasyonu) ve pazarlama amaçları için istatistikler ve temel analitik araçlar sağlar. Bu hizmeti, Google hesabı olan herkes tarafından kullanılabilir.

Vintage kıyafetler satan bir web siteniz olduğunu düşünelim. Daha fazla vintage tişört satma gibi bir hedefiniz olduğunuzu varsayalım. Google Analytics sayesinde çevrimiçi reklam kampanyalarına ilişkin veriler toplayıp bu verileri analiz ederek hangi kampanyaların daha etkili olduğunu görebilir ve pazarlama çabalarınızı bu yönde arttırabilirsiniz.

Coğrafi satış verilerinizi analiz ederek belirli bölgelerde bulunan insanların daha çok sayıda vintage tişört satın aldığını öğrenebilir ve bu bölgelerde daha fazla reklam kampanyası yürütebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların çevrimiçi alışveriş sepetlerinde nasıl işlem yürüttüklerini anlamak için de Google Analytics’den yararlanabilirsiniz. Eğer ödeme noktasında insanlar sitenizden çıkıyorsa sitenizin ödeme kısmında bir problem olduğunu fark edebilir ve sitede değişiklikler yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.

Analytics raporlarında toplanan bu verileri ayrıntılı analizler gerçekleştirmek için kullanabilir, böylece müşterilerinizi ve satın alma yolculuklarını daha iyi anlayabilirsiniz. Ardından işletmenizi daha iyi hale getirmek için yeni çözümleri test edip sitenizi daha verimli bir hale getirebilirsiniz.

(Google Analytics Veri Örneği)
(Google Analytics Veri Örneği)

Google Analytics, bir web sitesinden veri toplamanın yanı sıra mobil uygulamalar, çevrimiçi satış noktası sistemleri, video oyunu konsolları, müşteri ilişkileri yönetim sistemleri ve internete bağlı diğer sistemlerden davranış verileri toplayabilir.

Google Analytics Neler Yapar?

Google Analytics, işletmeniz için önemli olabilecek kullanıcı davranışları hakkında size detaylı bilgiler sunar. Google Analytics’i kullanmanızın birçok nedeni vardır.

Google Analytics’in 5 Faydası

  1. Web sitenizin performansını ölçer.
  2. Pazarlama çabalarınızın işe yarayıp yaramadığını gösterir.
  3. Web sitenizde hangi içerik türünü veya ürünleri listeleme yapılacağını gösterir.
  4. Kullanıcıları farklı segmentlere ayırır. (yaş, cinsiyet, ülke, cihaz vb.)
  5. Dönüşümleri artırmak için web sitesi sayfalarını optimize eder.

Google Analytics Nasıl Kullanılır ?

Bildiğimiz üzere Google Analytics, veri toplayıp bu verileri işe yarar raporlara dönüştüren bir platformdur.

Web Sitesi İzleme

· Bir web sitesini izlemek için öncelikle bir Google Analytics hesabı oluşturmalısınız.

· Daha sonra sitenizin her sayfasına küçük bir Javascript izleme kodu eklemeniz gerekir.

· Sayfanız her ziyaret edildiğinde izleme kodu, ilgili kullanıcının sitenizle nasıl etkileşime geçtiğine ilişkin anonim bilgiler toplar.

İzleme kodu; tarayıcının ayarlandığı dil, tarayıcının türü (Chrome,Safari vs.) ve web sitenize erişmek için kullanılan cihaz ve işletim sistemi gibi bilgileri de toplar.

Bu kaynak; arama motoru, tıklanan bir reklam veya e-posta yoluyla pazarlama kampanyası olabilir.

İşleme ve Raporlama

Veri topladığında izleme kodu bu bilgileri toplar ve rapor olarak düzenlenmesi için Google Analytics’e gönderir. Google Analytics verileri işlerken bunları belirli kriterlere göre toplar ve düzenler. Kullanıcının kullandığı mobil veya masaüstü cihaz ve kullandığı tarayıcı gibi örnekler verilebilir.

(Google Analytics Veri Örneği)
(Google Analytics Veri Örneği)

Google Analytics raporlarınızı incelerken ulaşabileceğiniz veriler:

  • Kullanıcılar: Web sitesine gelen ziyaretçi sayısı (son 7 gün içinde)
  • Oturumlar: Bir ziyaretçinin bir sayfayı görüntülemek, bir bağlantıyı tıklamak veya bir ürün satın almak gibi bir zaman diliminde (genellikle 30 dakika) web sitenizle ne kadar etkileşimde bulunduğu
  • Hemen Çıkma Oranı: Tek bir etkileşim bile gerçekleştirmeden kaç ziyaretçinin geri tuşuna basması veya web sitenizi kapatması
  • Oturum Süresi: Bir ziyaretçinin web sitesinde ortalama ne kadar vakit geçirdiği
  • Anlık Aktif Kullanıcılar: Web sitesinde anlık olarak aktif olan kullanıcı sayısı.

Bunun yanı sıra verilerin işlenme biçimini özelleştirebilirsiniz. 2 örnek vermek gerekirse;

  1. Sadece markanız için önemli olan belirli bir ülkenin ya da bölgenin verilerini içerecek şekilde filtrelendirme yapabilirsiniz.
  2. Belirlediğiniz tarihler arasında geçiş yaparak verilerinizi daha detaylı bir şekilde takibini yapabilirsiniz.

Önemli Not

  • Google Analytics verileri işledikten sonra onları değiştiremeyeceğimiz bir veri tabanında depolar.*

--

--